
Spørgsmål fra Maibritt Petersen

Spørgsmål 1
Havde den opfattelse, at det kun var mig der måtte røre ved egen kugle og at min medspiller kun måtte 
vejlede mig i hvordan jeg bør placere min kugle efter evt. krockering. 

Dette er tilsyneladende fejlagtigt opfattet, da det blev os fortalt, at min makker godt måtte lægge min kugle
til rette, hvorefter jeg kunne skyde.  Vil det sige, at min makker også må holde/træde på kuglen bare jeg 
selv skyder??

I start af spillet § 1 stk. 2 står der at 1. spiller lægger sin kugle o.s.v og da det er blevet mig fortalt, at jeg 
ikke må røre modstanderens kugler ej heller ikke lægge dem ind, hvis jeg skyder dem ud af banen, så 
betragter jeg, at den kugle som er blevet hver enkelt tildelt alene er deres.

Spørgsmål 2
Jeg har et andet spørgsmål vedr. krockering. 
§4 stk. 2  ”Ved passage af bue 3 kan der ikke opnås krockering af en frispiller i samme slag som buen 
passeres i”. 

I stk. 8  står at  ”En spillende kugle kan i samme slag først passere en bue og derefter krockere en frispiller 
når retten til krockering er til stede. ” 

Hvordan skal jeg forstå dette – Jeg opfatter det at passere en bue og ramme en frispiller ikke er en 
krockering, men et spil igennem buen og i 1. slag herefter er der krokeringsret, hvis det er krockeringen af 
frispilleren der gælder, så er buen vel ikke taget??

Jeg ved godt, at vi altid siger, at når en frispiller rammes ved passering af buen – er denne krockeret og der 
er herefter 2 slag, men i grundregler §3 st. 6 står at resultatet af et slag opgøres når kuglen/kuglerne ligger 
stille, så hvis krockeringen gælder kan buen ikke være passeret eller????

Et enigt udvalg er kommet frem til følgende afgørelse

Spørgsmål 1:

Krocket er et makkerspil, og man hjælper da sin makker, hvor man kan.

Makker må godt lægge kugler på plads, træde snoren ned hvis den er i vejen for slaget, men makkeren skal 
holde fødder og hænder væk, når der slås til kuglerne.

I forbindelse med et slag må man ikke røre andre end den spillende kugle = § 3 stk. 10 der tabes slag

Det er altid den spillende kølle, der lægger kugler ind, når den har skudt dem ud.

Spørgsmål 2:

Under henvisning til afgørelsen den 7./3. 2013: Er frispilleren krockeret.

Ja kuglen har passeret buen og krockeret frispilleren



Følgende § ligger til grund for afgørelsen:

§ 4 stk. 2: ”Retten til krockering er til stede

 i 1. slag efter passage af bue 3 – 14
 når mindst én af kuglerne er frispiller. Spillende kugle skal dog have passeret bue 3. 

Fortolkning: Ved passage af bue 3 kan der ikke opnås krockering af en frispiller i samme slag, som buen 
passeres i.”

Ordlyden omkring frispiller og bue 3 er det eneste sted i reglerne, hvor der ikke opnås krockering af en 
frispiller, hvorfor et enigt udvalg finder at frispilleren er krockeret jf. det gældende regelhefte.

På udvalgets vegne

Kirsten Pilgaard


